Techniek optimalisatie

De techniek van een website is ongelooflijk belangrijk. Bij SEO werkzaamheden mag de techniek van een website dan ook niet vergeten worden. Nee, integendeel zelfs. Als jij je volledig op de content optimalisatie en linkbuilding richt, zal je website nooit de gewenste posities in gaan nemen. De techniek van een website van belang, waarbij onder andere de snelheid en de beveiliging een significante rol innemen.

Op onze website heb je veel informatie over SEO kunnen lezen. We hebben alle ins en outs van content optimalisatie en linkbuilding uitgebreid omschreven. In dit artikelen zoomen we nader in op de techniek optimalisatie. Wat houdt dit exact in? Waar dien je op te letten? En wat zijn de gevolgen hiervan? Na het lezen van dit artikel kan je op al deze vragen een uitgebreid antwoord geven!

Elke website draait op een bepaald systeem. De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor WordPress, maar ook Joomla en Magento zijn populaire systemen. Deze systemen vormen de motor achter een website. Maar, ook een motor moet brandstof geleverd krijgen. Die brandstof kan jij leveren door middel van de gewenste input. Bij deze input komt een hoop doorzettingsvermogen en geïnvesteerde om de hoek kijken. Bij techniek optimalisatie geldt namelijk hetzelfde als bij content optimalisatie en linkbuilding: het is een langdurig proces. Je moet continue bezig blijven om je website te optimaliseren. Dat geldt ook zeker voor de techniek van een website.

Factoren

Bij de techniek optimalisatie van een website komen meerdere factoren om de hoek kijken. We vergelijken dit graag met een hardloper. Een hardloper wilt graag zo hard mogelijk rennen en daardoor de wedstrijd winnen. Uiteindelijk zal hij/zij met de snelste tijd zich tot kampioen mogen kronen. Maar, kampioen word je niet zomaar.

Nee, een hardloper moet alle factoren voor de volle 100% op orde hebben. Dit heeft betrekking op bijvoorbeeld zijn materiaal, zijn mindset en zijn lichamelijke gesteldheid. Het materiaal moet in orde zijn; de schoenen moeten goed zitten en de kleding moet comfortabel zitten. Lichamelijk en geestelijk moet de hardloper in orde zijn, zodat hij zich vol overgave op de wedstrijd kan richten. Indien één van deze factoren onvoldoende is, zal een hardloper hier hinder van ondervinden.

Een website kan vergeleken worden met deze hardloper. Alleen onder de beste omstandigheden kan een website namelijk optimaal draaien. Het is dan ook van belang om de verschillende factor bij de techniek optimalisatie in de gaten te houden.

Snelheid

Eén van de belangrijkste factoren van een website is de laadsnelheid. Dit geeft aan hoe snel een website volledig geladen is, nadat een bezoeker op een link heeft geklikt. Bezoekers zijn tegenwoordig zeer kritisch. Als iets te lang duurt, klikken ze de website weg en wordt een andere website geraadpleegd. Als eigenaar van een website wil je dat uiteraard voorkomen.

Niet alleen bezoekers hechten veel waarde aan de snelheid van een website. Nee, ook de zoekmachines, waaronder Google, gaan steeds meer waarde hechten aan de snelheid van een website. Dit is ondertussen een belangrijke indicator binnen het algoritme van Google geworden.

Overigens is het wel van belang om te vermelden dat snelheid relatief is. Als jij een website met alleen maar tekst hebt, zal je pagina sowieso sneller laden. Als je een website met veel afbeeldingen, video’s etc. hebt, zal je website er sowieso iets langer over doen om een pagina te laden. Het is echter altijd van belang om de snelheid te optimaliseren.

Hiervoor kan je ook handige tools gebruiken. Deze tools geven de snelheid van je website aan en geven aan op welke punten er veranderingen plaats kunnen vinden. Meer informatie hierover kan je vinden in ons artikel ‘Seo Tools’

Beveiliging

Een andere factor binnen de techniek optimalisatie is de beveiliging. Google hecht namelijk ook veel waarde aan de beveiliging van een website. Met andere woorden: deze moet voor de volle 100 procent in orde zijn.

Mocht je gebruik maken van bijvoorbeeld WordPress, krijg je vanzelf bericht als er een plugin geüpdate moet worden. Het is belangrijk om deze update zo snel mogelijk te voltooien. Deze updates worden namelijk niet zomaar doorgevoerd. Nee, door de updates van dergelijke plugins blijven de plugins, en daarmee jouw website, goed beveiligd. Bovendien blijft de werking van de plugin intact, zodat je website niet tegen problemen op gaat lopen.

Mobiele toegankelijkheid

Elke website eigenaar ziet tegenwoordig een tendens. Een tendens waaruit blijkt dat steeds meer mensen een mobiel apparaat hanteren op het internet. Steeds meer websites worden bekeken door bezoekers vanaf een mobiel of tablet. Dit maakt voor jouw website een hele hoop uit.

Het betekent namelijk ook dat je website op dergelijke mobiele apparaten perfect getoond moet worden. Dit betekent dat elke website responsive moet zijn. Responsive heeft betrekking op de werking dat je website het uiterlijk aanpast naar het formaat van het desbetreffende scherm waarmee de website bezocht wordt.

Als een bezoeker bijvoorbeeld een iPhone gebruikt, wilt hij/zij in één oogopslag de gewenste informatie kunnen vinden. Mede daarom kiezen veel webmasters ervoor om grote headers, afbeeldingen of aanverwante widgets niet te tonen op mobiele apparaten.

Zorg er anno 2019 voor dat je website perfect toegankelijk is voor mobiele apparaten. De verwachting is namelijk dat dit in de nabije toekomst nóg belangrijker gaat worden. Bereid je goed voor op de toekomst en zorg ook voor deze vorm van techniek optimalisatie.

Slotwoord

Het is duidelijk dat de techniek optimalisatie samen hangt met verscheidene factoren. Het is daarbij belangrijk om voldoende geduld op te brengen. Een website is namelijk niet over één nacht ijs geoptimaliseerd. Nee, dat is een continue voortdurend proces. Het is een kwestie van blijven optimaliseren van je website.

Onder aan de streep hangt de techniek optimalisatie weer samen met de content optimalisatie en de linkbuilding. Zorg er daarom voor dat ook deze onderdelen 100% in orde zijn. Wil je daar meer informatie over op doen? Wij kunnen je onderstaande artikelen absoluut aanraden:

  • Wat is SEO?
  • Waarom SEO?
  • Zoekmachine optimalisatie
  • SEO Tools
  • Keyword optimalisatie
  • Waarom is SEO belangrijk voor jouw website?
  • Wat is linkbuilding?
  • Tips bij linkbuilding